Home arrow Fragmenten arrow Fragment - De heks van Axel
Wednesday, 27 September 2023
 
Main Menu
Home
De Auteur
Boeken
Fragmenten
Lezingen
Contact
Fragment - De heks van Axel PDF Print E-mail

Tanne hoorde voetstappen. De grendel werd verschoven en een grote, in zwart fluweel geklede man kwam binnen. Het was Kriels, de vader van Jenne. Als stadsgriffier had hij veel te vertellen in het H.Geesthuis, waartoe ook het weeshuis behoorde. Achter hem verscheen de kleine gestalte van de  weesmoeder. Haar ene oog zat dicht.

'Je bent dus onwillig,' zei de man.

Tanne staarde naar de vloer.

'En je slaat de weesmoeder?'

Ze wilde antwoorden dat ze het niet opzettelijk gedaan had, maar dat kon het alleen maar erger maken. De man zou wel denken dat ze gek was. Een weesmoeder slaan, zomaar, zonder dat je het eigenlijk wilde...

'En je hebt je tong verloren?'

'Zo is het al een tijdje, griffier. En als ze dan haar mond opent, dan is het om  brutaal te zijn.' Tannes ogen schoten vuur. 'Zie je... En die blik in haar ogen. Om bang van te worden.'

'Tja, het is ernstiger dan ik dacht,' zei Kriels. 'We zullen het kwaad in  haar hard moeten aanpakken.'

'Nee,' smeekte Tanne. Maar de griffier draaide zich om en verdween, met de weesmoeder achter zich aan. Bevend ging Tanne op het bed liggen. Ze wilde niet gillen en slaan.

Na een tijdje kreeg ze het koud. Ze trok de deken over zich heen.

Het was schemerig geworden. Had ze geslapen? Het was stil nu in het gebouw, akelig stil. Plots hoorde ze het piepen van een deur verderop. Kort daarna werd de grendel verschoven. Tanne hield haar adem in. Maar de deur bleef dicht. Even later hoorde ze weer die deur. Vlak daarna iemand die voorbijkwam.

Tanne zat rechtop. Wie had die grendel verschoven? Was dit een valstrik? Wilde de weesmoeder haar er inluizen? Nee, zo doortrapt was ze niet. Of wilde Seppe, die goeie lobbes..? Ja, Seppe, die nooit wat zei. Echt iets voor hem. Het was dom wat hij deed... Dit zou hem kwalijk genomen worden.

De deur lokte. Het was haar enige kans. Straks ging het hospitaal op nachtslot. Voorzichtig opende ze de deur. De gang lag er verlaten bij. Het was nu of nooit. Op haar blote voeten - haar klompen had ze nog niet terug - sloop ze naar buiten.

 
< Prev   Next >
© 2023 hedwigvandevelde.be
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.